Genel

Ninja Kaplumbağalar

1980’lerde veya 90’larda yetişmiş bir çocuksanız, muhtemelen düzensiz DNA’ya sahip dört ergen ninja kaplumbağaları okuyarak, izleyerek veya oynayarak zaman geçirmişsinizdir.
Ninja Kaplumbağalar hakkında kapsamlı bir bilgi arıyorsanız, burası başlamak için oldukça iyi bir yer.

Basit Bir Taslaktan

Kevin Eastman ve Peter Laird, Kasım 1983’te Kaplumbağaları keşfetti.
Eastman, her biri ninja tarzı silahlarla donanmış dört kaplumbağa çizdi. Laird, mürekkeple çekilen grubun ana hatlarını çizdi ve “Ninja Kaplumbağalar” başlığına “Genç Mutant”ı ekledi.
Eastman ve Laird, bir çizgi roman yaratmak için Kaplumbağaları ete kemiğe büründürmeye başladığında, Kaplumbağalara isim vermek zorunda kaldı. İlk başta Japonca isimleri denediler ama işe yaramadı. Bunun yerine büyük Rönesans sanatçılarını denediler: Leonardo, Raphael, Donatello ve Michelangelo.

Mayıs 2012’de, Kaplumbağaların orijinal çizimi açık artırmada 71 .700 dolara satıldı.

İlk Basım

Mart 1984’te Eastman ve Laird, Laird’in oturma odasından başka gerçek bir stüdyo olmadığı için Mirage Studios adında yeni bir şirket kurdular. Sonra Eastman 500 dolarlık vergi iadesini kullandı, Laird 200 dolarlık banka hesabını boşalttı ve Eastman’ın amcasından 1300 dolar borç alarak ilk çizgi romanları “Genç Mutant Ninja Kaplumbağalar”ın 3.000 kopyasını bastı. Baskı maliyetlerinden sonra, bir endüstri yayını olan “Comics Buyer’s Guide Magazine”de bir reklam yayınlamak için yeterli paraları kaldı.

Bu tek reklam sayesinde ülkenin dört bir yanındaki çizgi roman dağıtımcıları aramaya başladı ve Mirage birkaç hafta içinde 3.000 kopyanın tamamını sattı. Daha fazla sipariş geldiğinde, 6.000 kopya daha bastılar ve bunları da kolayca sattılar. Mayıs ayına kadar, Eastman’ın amcasından aldığı borcu geri ödeyecek kadar para kazanmışlardı ve elde ettikleri 200 dolarlık kârı bölüştüler.
Çizgi romanın ilk sayısı başlangıçta 1.50 dolara satıldı. Ancak bugün “Genç Mutant Ninja Kaplumbağalar”ın ilk baskısını arıyorsanız, size 2500$ – 4.000$ civarına mal olacaktır.

Yumuşamak

Orijinal Mirage çizgi romanı gerçekten de gençler için yapılmamıştı. Kaplumbağalar, ara sıra küfürler savururken düşmanları doğradı ve Kaplumbağaların müttefiklerinden biri, düşük seviyeli dolandırıcıları bile beyzbol sopaları ve hokey sopalarıyla dövüyordu. Ancak “Playmates Toys”, 1986’da Ninja Kaplumbağalar’ın aksiyon figürleri üretmeye ilgi duyduğunu belirttiğinde, çizgi roman 4-8 yaşındaki hedef kitleye uymuyordu. Buna ek olarak, Playmates’in pazarlamasının bir parçası, televizyon sansürlerinden geçmesi gereken bir çizgi filmdi. Bu yüzden Kaplumbağaları genç grup için uygun hale getirmek için Kaplumbağaların yumuşaması gerekiyordu.

Değişikliklerle birlikte, Kaplumbağalar pizza takıntılı zeki şakacılar haline geldi, böylece ebeveynler Kaplumbağaların çok şiddetli olduğundan şikayet etmeyeceklerdi ve “Lanet olsun” yerine “Kaplumbağa Gücü!”,“Cowabunga!” gibi kolayca pazarlanabilir sloganlar haykırdı.

Belki de en belirleyici değişiklik Kaplumbağaların kostümleriydi. Renkli kapaklar Kaplumbağaların hepsinin maske taktığını gösteriyordu. Onları ayırt etmenin tek yolu özel silahlarıydı. Her karakterin maske ve dizliklerine kendilerine özel imza rengi verildi: Leonardo için mavi, Michelangelo için turuncu, Raphael için kırmızı ve Donatello için mor. Ayrıca isimlerinin baş harfleri yazılı kemer taktılar.

Çizgi Film

Aralık 1987’de çizgi film sektörüne giriş yapıldı ve nihayet bir izleyici bulması için üç kez yayınlanması gerekiyordu. Bir kez çekiş kazandıktan sonra, Playmates daha fazla bölüm sipariş etti ve gösteri 1988-1996 yılları arasında toplam 188 bölüm sürdü. Gösteride birçok üst düzey sanatçının seslendirme çalışması yer aldı.

Aksiyon Figürleri

1988 – 1997 yılları arasında Playmates, yaklaşık 400 Ninja Kaplumbağalar figürünün yanı sıra düzinelerce araç ve oyun seti üretti. İlk dört yılda, yaklaşık 1,1 milyar dolar değerinde oyuncak satıldı ve Kaplumbağalar o zamanların en çok satan 3 numaralı oyuncak figürü oldu.

Filmler

1990’da Kaplumbağalar, aksiyon filmi Genç Mutant Ninja Kaplumbağalar ile büyük ekrana çıktı. 13,5 milyon dolar bütçeli film, dünya çapında 200 milyon doların üzerinde gişe hasılatı elde etti.
Film, 1991’de “Ooze’un Sırrı” ve 1993’te “Genç Mutant Ninja Kaplumbağalar III” olmak üzere devam filmi üretti ve her ikisi de gişede sırasıyla 78 milyon dolar ve 42 milyon dolar kazandı.

Video Oyunları

Kaplumbağalar, 1989’dan beri 23 arcade ve video oyununda, akla gelebilecek hemen hemen her konsol ve bilgisayar sisteminde yer aldı. Kendi adını taşıyan ilk çıkışları, en zorlu oyunlardan biri olarak kabul edilmesine rağmen, yaklaşık 4 milyon kopya satarak, en çok satan oyunlardan biri oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir