Çocuklar ve Oyuncaklar
Araştırmalar, oyun yoluyla öğrenmenin bir çocuğun gelişiminin önemli bir parçası olduğunu göstermektedir. Çocuğunuzun yeterli oyun süresine sahip olmasını sağlamak, çocuklarının ekstra enerji salmasına izin vermek için aileler için büyük bir fayda olsa da, bir çocuk, bebeklik döneminde bile oyun yoluyla kim olduğunu bulmaya başlar. Gelişimin erken dönemlerinde bile, bir çocuğun zihni sadece çevrelerine bakarak ve çevrelerini alarak genişler. Eğitici oyuncakların kullanımı, çocukların hayatlarında ihtiyaç duyacakları birçok farklı beceriyi öğrenmelerine yardımcı olabilir. Eğitici oyuncaklar, problem çözme becerilerinin geliştirilmesine yardımcı olabilir, çatışma çözmeyi ve neden-sonuç ilişkisini öğretebilir. Ayrıca çocuklara paylaşmayı öğretir ve yaratıcılıklarını ile hayal güçlerini besler.
1-12 aylık: Erken yaşta, duyusal oyun çocuğunuzun duyularını harekete geçirmeye yardımcı olur. Çocuğunuz büyümeye ve el-göz koordinasyonunu geliştirmeye devam ettikçe, aileler daha fazla etkileşimi teşvik eden oyuncakları tanıtmaya başlayabilir. Çocuğunuz daha aktif hale geldikçe, problem çözme oyuncaklarını tanıtmanızı öneririz. Bu oyuncaklar çocukların çatışmaları aşmalarına yardımcı olacak ve “Bunu yaparsam bu olur” gibi sebep-sonuç ilişkisine aşinalık kazanacak. Deneme yanılma ve rehberlikten sonra bir oyuncağın nasıl çalıştığını anladıktan sonra güvenlerini de geliştireceklerdir. Tanıtılacak diğer harika oyuncaklar, hareketi teşvik eden oyuncaklar olacaktır.
Bebeğinizin ilk yılı için bazı harika oyuncaklara örnekler:
- Cep telefonları
- Emzikler
- Işıklı ve sesli küçük taşınabilir oyuncaklar
- Bloklar
12-24 aylık: Çocuğunuz bir yaşına geldiğinde veya daha büyük olduğunda, kısa sürede çok hareketli hale gelecektir. Onlara doğru oyuncakları tanıtmak, denge ve koordinasyonun öğretilmesine yardımcı olacak ve çocuğunuzun yeni keşfettiği hareketliliği ile merakını artıracaktır. Çocuğunuz yürümeyi öğrenmeye başladığında, bu yaşta tam olarak anlamasalar bile, terimleri ve anlamları daha iyi tanımalarına yardımcı olacak adımlarını sayarak öğrenme sayılarını da dahil edebilirsiniz.
Çocuğunuzun 1 ila 2 yaş arasında yeni dönüm noktalarına ulaşmasına yardımcı olacak oyuncak örnekleri şunları içerir:
- Arabaları itmek
- Adım ve binmek oyuncaklar
- Yürüyüşçüler
- Temalı oyuncaklar
- Temalı kitaplar
2+ yaş: Çocuklarınız biraz daha büyüyüp daha aktif hale geldikçe, daha fazla fiziksel oyun oynamayı teşvik eden oyuncakları da tanıtabilirsiniz. Onlara üç tekerlekli bisiklet gibi belirli oyuncakların nasıl kullanılacağını gösterirken, her zaman kask takmak ve oyuncağı kullanma sürecine dahil etmek gibi güvenlik endişelerinin farkında olduklarından emin olun, böylece üç tekerlekli bisiklete binerlerse, kasklarını da taksınlar. Bu aynı zamanda bilişsel beceri geliştirmeyi içeren oyuncakları tanıtmak için harika bir yaş. Çocuklara yazma pratiği yapmalarına yardımcı olabilecek birçok farklı oyuncak vardır – ister çizerken ister isimlerini yazarken – ve küçük motor becerilerinde. Oyunlar ve kitaplar, çocuğunuzun isim tanıma ve acil okuryazarlık becerilerini geliştirmesine de yardımcı olabilir. Bu tür oyuncaklar çocuğunuza duyduklarının görsel bir versiyonunu gösterir ve bunun tersi de geçerlidir. Örneğin, bir köpek hakkında bir kitap okumak ve bir köpeğin resmini görmek, çocuğunuzun bir köpeğin resmini bir köpeğin çıkardığı sesle ilişkilendirmeye başlamasını sağlayacaktır. Çocuğunuzla birlikte renkli resimli ve her sayfasında birkaç kelime olan kitapları okumak, duyduğu kelimelerin sayfalarda nasıl göründüğünü ona alıştırmaya başlayacaktır.
Fiziksel oyun ve bilişsel beceri geliştirmeyi desteklemeye yardımcı olacak oyuncak örnekleri şunları içerir:
- Üç tekerlekli bisikletler
- Basketbol çemberleri
- Kinetik kum
- “Gör ve Söyle” oyunları veya kitapları
Çocuğunuzun gününe oyun eklemek hem eğlenceli hem de büyümeleri için faydalı olabilir.